Gyakori példák a napelemes rendszerek megtérülésére

Annak érdekében, hogy mindenki könnyen átlássa a számára szükséges napelemes rendszer előnyeit, költségeit és megtérülési idejét néhány gyakori példát mutatunk be.

 

Közepes méretű családi ház (60-100 m2)

Ebben az esetben számoljunk egy átlagos 15 000 Ft-os havi villanyszámlával, ami 4 500 kWh éves villamosenergia-felhasználásnak felel meg. Ezen fogyasztás kielégítéséhez szükséges napelemes rendszer ára kb. 1,6 millió Ft, így a rendszer megtérülési ideje 9 év.

Egy napelemes rendszer élettartama kb. 35 év, így a fenti példa értelmében még 26 évig hasznot termel. Ez alapján a várható haszon közel 4,7 millió Ft, ami azt jelenti, hogy rendszerünk majdnem háromszor megtérül a teljes élettartama alatt.

A fenti számítás abban az esetben igaz, ha a villamos energia ára az elkövetkező években nem változik. Mivel az energia ára évről évre növekvő tendenciát mutat, így a megtérülési idő lecsökken, és a várható haszon jelentősen meg fog növekedni.

Lehetőség van az állam által biztosított 0%-os hitel igénybevételére a költségek fedezésére (bővebb információk a Pályázatok menüpontban találhatóak). Ha a havi törlesztőnket a villanyszámlánknak megfelelően állítjuk be akkor azt mondhatjuk, hogy még 9 évig kell rezsit fizetnünk a villamosenergia felhasználásáért, a fennmaradó időszakban a rendszerünk hasznot termel.

További nagyon fontos előny, hogy a megújuló energia felhasználásával nagymértékben hozzájárulunk a környezetünk megóvásához. A fenti példában bemutatott méretű napelemes rendszer évente kb. 1 800 kg CO2 kibocsátástól óvja meg bolygónkat.

 

Nagyobb méretű családi ház (100-150 m2)

A fenti példát követve ebben az esetben számoljunk 25 000 Ft-os havi villanyszámlával, 7 500 kWh/év energiafelhasználás mellett. A rendszer teljes költsége kb. 2,5 millió Ft, amely kb. 8 év alatt térül meg. A napelemes rendszer a megtérülési időn felül további 27 évig, több mint 8 millió Ft hasznot termel.

Rendszerünk ebben az esetben 3 000 kg CO2 gáz kibocsátását előzi meg.

Kapcsolat

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal, vagy kérjen időpontot egy ingyenes, kötelezettségmentes helyszíni felmérésre!

Kalkulátor

Szeretné megtudni, hogy hozzávetőleg mekkora költségekkel számolhat? Próbálja ki napelem kalkulátorunkat!